Het belang van winterbanden

Goede grip op de weg is zeer belangrijk voor u veiligheid en die van anderen. Het belangrijkste onderdeel aan uw auto dat bepalend is voor de grip zijn de banden. Banden zijn er in allerlei soorten en maten. Deze worden vaak toegespitst op de verschillende seizoenen waarbij specifieke weerstypen vaker voorkomen. Daarbij valt te denken aan neerslag in de vorm van regen of sneeuw en temperatuurverschillen. Het soort rubber (de compound, oftewel samenstelling) is bepalend voor de hoeveel grip die het voertuig op de weg heeft.

Winterbanden zijn al effectief bij 7 graden Celsius of lager

Doordat winterbanden een andere samenstelling hebben van het rubber en voorzien zijn van lamellen (de groeven in de band), heeft een winterband meer grip bij weeromstandigheden met regen en sneeuw. Dit zorgt ervoor dat de winterband een veel kortere remweg heeft bij extreme weeromstandigheden zoals hiervoor omschreven. In een vergelijking presteren winterbanden in winterse omstandigheden vele malen beter dan een alle seizoenenband of een zomerband.

Naar winterbanden hebben wij nog een aantal handige tips voor u

Zorg ervoor dat uw ruitenwisservloeistof antivriesmiddel bevat. Dit zorgt ervoor dat u minder snel hoeft te krabben. Slotontdooier kan handig zijn indien u met een sleutel de auto fysiek moet ontgrendelen. Bewaar dit wel buiten uw auto. Een ijskrabber is handig om uw ruiten ijsvrij te maken. Met een veger kunt u gemakkelijk sneeuw van uw auto vegen, mocht dat nodig zijn. Mocht u onverhoopt onderweg toch pech krijgen dan is het verstandig om altijd een paar warme dekens bij de hand te hebben.